De Canadese minderheidsregering van premier Stephen Harper heeft donderdag gezegd dat de ISAF-missie van Canada in Afghanistan eind 2011 wordt beƫindigd. Het huidige mandaat loopt tot begin 2009. Canada wil wel 1.000 extra militairen voor de provincie Kandahar.
Het besluit wordt gezien als een compromis tussen de Liberale oppositie en de Conservatieve regering van premier Harper. De oppositie van Liberalen wil dat Canada uiterlijk eind 2011 de soldaten uit Afghanistan terugtrekt.
De verlenging van de missie hangt af van extra troepen voor de gewelddadige regio Kandahar en of er extra materieel beschikbaar komt.
Ook de Liberale oppositiepartij VVD stemde eind vorig jaar met het Nederlandse besluit om de missie in Uruzgan te verlengen in nadat zwart op wit was komen te staan dat Nederland werkelijk eind 2010 uit Afghanistan vertrekt. Hiermee lijken de Liberalen in canada en Nederland op een lijn te zitten.
Nederland eiste eveneens versterkingen van bondgenoten. Aan deze eis werd voldaan doordat een handvol landen toezegden bij elkaar enkele honderden soldaten extra naar Uruzgan te sturen.
Een hoge adviseurs van de NAVO heeft vrijdag bekendgemaakt dat hij denkt dat andere landen in staat zullen zijn om de extra troepen te leveren die Canada eist om de missie in Afghanistan te verlengen.
De Canadese NAVO-generaal Ray Henault zei in een redevoering dat gezocht wordt naar het aanvullende personeel voor het zuiden waar Canada om heeft gevraagd, aldus de Canadese nieuwszender CBC.
Canada maakte eerder kenbaar dat het 1.000 extra militairen van andere landen wil zien in de provincie Kandahar waar het land het Provinciaal Reconstructie Team van de International Security Assistance Force leidt.
Henault zei verder dat de zuidelijke regio waar de Canadezen zijn gestationeerd zonder twijfel het meest moeilijke en veeleisende deel is van het land.
De generaal zei dat militairen uit 15 andere landen helpen in die regio en dat die allemaal het debat in Canada over de besluitvorming over de missie nauwgezet volgen. Dit werd ook gezegd over het besluit van de Nederlandse regering om de missie in Uruzgan al dan niet te verlengen.
Henault zei dat de militairen uit Canada in hoog aanzien staan bij de andere strijdkrachten in Afghanistan. Ook Nederland krijgt dit compliment van bondgenoten vaak te horen.
De ISAF-veiligheidsmacht blijft groeien, maar volgens Henault komt dat voornamelijk door de bijdrage van een paar landen.
Amerika levert dit voorjaar 3.200 extra soldaten, maar wil graag dat deze in de loop van het jaar worden afgelost door andere landen.
De NAVO, die leiding geeft aan de ISAF, roept landen veelvuldig op om meer soldaten naar Afghanistan te sturen en in het bijzonder naar het zuiden van het land.
Canada heeft 2.500 militairen in Afghanistan. Het grootste deel van de Canadezen is gelegerd in de provincie Kandahar die bekend staat als een bolwerk van de Taliban-opstandelingen.
In Afghanistan zijn tot nu toe al 78 militairen uit Canada en een diplomaat om het leven gekomen. Hiervan zijn ongeveer 70 soldaten gedood in de afgelopen twee jaar in het zuiden van het land.
De helft van de Canadese bevolking ziet het liefste de soldaten nu al terugkomen.
Het merendeel van de Canadezen blijkt bij opiniepeilingen keer op keer tegen de missie in Afghanistan te zijn, net zoals in bijvoorbeeld Nederland en Duitsland.
vrijdag 22 februari 2008
Abonneren op:
Posts (Atom)