zaterdag 15 maart 2008

Parlement Canada stemt in met verlenging Afghanistan

Het parlement in Canada heeft donderdag ingestemd met het verlengen van de ISAF-missie in de provincie Kandahar in het zuiden van Afghanistan tot 2011. Het parlement stelde wel dat er meer steun moet komen van bondgenoten.

Zo moeten er 1.000 extra militairen, helikopters en onbemande spionagetoestellen komen, anders trekt het land alsnog haar militairen terug wanneer de huidige termijn begin 2009 afloopt.

De Conservatieve minderheidsregering van premier Stephen Harper sloot vorige maand een overeenkomst met de Liberalen die in de oppositie zitten. Hierdoor werd de motie om in Afghanistan te blijven met 198 stemmen voor en 77 tegen aangenomen.

Harper had vorig jaar aangegeven dat hij het besluit af zou laten hangen van de stemming in het parlement. De Liberalen stonden op extra steun van andere landen.

Ondertussen arriveren de eerste van de 3.200 extra mariniers uit de Verenigde Staten in Kandahar. Een deel hiervan gaat de Canadezen ondersteunen, het andere deel zou naar de eveneens gewelddadige provincie Helmand vertrekken.

In de provincie Kandahar zijn 2.500 Canadese soldaten gestationeerd. Ze leiden daar het Provinciaal reconstructie Team van de ISAF.

Per toerbeurt leidt Canada bovendien samen met Nederland en Groot-Brittanniƫ het hoofdkwartier van het Regionaal Commando Zuid van de ISAF bij het vliegveld van Kandahar-Stad.

In Afghanistan zijn al zeker 80 Canadese militairen om het leven gekomen en een diplomaat.

De beslissing komt op een moment waarop volgens verslaggevers de opstand van de Taliban tegen de Afghaanse regering en de buitenlandse troepen in het land steeds feller wordt.

De NAVO en de landen die in het zuiden van het land actief zijn roepen steeds de bondgenoten op om meer materieel en soldaten naar Afghanistan en het zuiden te sturen.

Demonstraties tegen de oorlog
Zaterdag staan er in twintig gemeenten in Canada demonstraties gepland tegen de voortdurende oorlog in Afghanistan en Irak.

De “Canadian Peace Alliance” heeft gezegd dat “deze oorlog niets meer te maken heeft met het verdedigen van democratie of de rechten van vrouwen in Afghanistan, maar alles met de voortgang van de Amerikaanse strategische belangstelling in de regio,” aldus media in Canada.

Ook in andere landen valt deze mening wel te bespeuren. Ook onder mensen die familie en vrienden in Afghanistan hebben zitten en zeker achter de soldaten staan.

De Vredesalliantie zei verder “dat we het verwerpelijk vinden dat onze jeugd dient als kanonnenvoer in Afghanistan, waar nu al 78 Canadese soldaten zijn gesneuveld en honderden gewond zijn geraakt, en nog meer psychisch verwoest zijn in een onredelijke en illegale oorlog”.

CTV News zegt dat het getal van 78 niet klopt in de verklaring, die ongedateerd is. Het aantal Canadese slachtoffers staat nu op gedode 80 militairen, een diplomaat en een burger hulpverlener.

Zie ook:
Versterkingen VS arriveren in het zuiden van Afghanistan